Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/c40pkg35/domains/cbifastigheter.se/public_html/wp-content/themes/_Divi/includes/builder/functions.php on line 2799
Värdera guld – så går det till | Cbifastigheter
Välj en sida

Att sälja guld har blivit vanligt och tack vare dom många aktörer som finns på nätet är det också väldigt enkelt. Har man guld hemma som inte används kanske man funderar på att sälja det och funderar på hur mycket det skulle kunna vara värt. En värdering utgörs främst av två faktorer – vilken karat det är och hur mycket det väger.

Karat

Dom flesta guldsmycken har en stämpel som visar hur hög halt av karat som finns i smycket men för att försäkra sig om innehållet används även andra metoder. För guld som saknar stämplar är det dessutom nödvändigt för att man ska kunna veta att det är ”riktigt” guld man har att göra med. 24 karat innebär att smycket är gjort av 100% guld och lägre halter innebär att guldet är blandat med andra material. För att ta reda på detta används ofta en metod som kallas för probering. Man skrapar då föremålet mot en natursten för att sedan pensla på en speciell syralösning över resterna som fastnat på stenen och på så vis avslöjas karaten.

Vikt

Självklart är det även avgörande hur mycket guld som finns när det är dags för en värdering och detta mäter man i vikt. Företagen som erbjuder den här typen av tjänster använder sig av speciella vågar som är både godkända och kontrollerade. Dom ger en väldigt exakt vikt och så snart man tagit reda på den kan man räkna ut ett exakt pris för guldet.

Om du vill sälja guld

Vill man sälja guld bör man börja med att jämföra priser hos några intressanta företag. Dom flesta erbjuder priser per gram och man kan ganska enkelt räkna ut hur mycket man kan få utifrån hur mycket guld man har och vilken karat det är.

Prisexempel

För den som vill sälja guld kommer här några prisexempel.

  • 24 karat – 422 kronor/ gram
  • 20 karat – 335 kronor/ gram
  • 18 karat – 310 kronor / gram

Har man ett smycke med 20 karats guld som väger 3,5 gram får man alltså drygt 1172 kronor. Ett smycke som väger 4 gram och har 18 karat värderas till ca 1240. Priserna kan som sagt skilja sig mellan olika företag och det är därför viktigt att jämföra innan man säljer sitt guld.