Välj en sida

Inkomstförsäkringen ger upp till 80 % av den tidigare lönen när man blir arbetslös, vilket gör att man inte behöver oroa sig alltför mycket för sin ekonomiska situation under tiden som man söker nytt jobb. På marknaden finns det numera en mängd olika inkomstförsäkringar att välja mellan, och en del fackföreningar erbjuder också sina medlemmar en specifik försäkring. Vilken inkomstförsäkring som passar bäst varierar från person till person och mellan olika arbetstagare. Tips om alternativ som rör inkomstförsäkringar finns på crediwizz.com. Inkomst, typ av yrke och bransch är några av faktorerna som spelar in. Här går vi igenom några olika saker att tänka på när du väljer den rätta inkomstförsäkringen för dig.

Inkomst och försäkringar

De flesta inkomstförsäkringar har en maxgräns, eller ett tak, för hur mycket pengar de är villiga att betala ut. Därför är det viktigt att kontrollera varje inkomstförsäkrings specifika maxgräns, så att du kan vara säker på att du faktiskt kommer att få en ersättning som motsvarar 80 % av din nuvarande lön den dagen du står utan jobb.

A-kassan grund för inkomstförsäkring

Ett grundkrav för alla inkomstförsäkringar är att du är medlem i en a-kassa. Dock så kan det variera något mellan olika försäkringsbolag, en del kräver nämligen att man är medlem i en specifik a-kassa. Det brukar anges tydligt i villkoren för försäkringen. Om det skulle behövas så brukar det dock vara en enkel process att byta a-kassa vid behov.

Yrkesområde, egenföretagare och VDs

En del inkomstförsäkringar riktar sig till specifika yrkesgrupper, och en del är uteslutande för egenföretagare eller chefer.

Andra villkor

När du har hittat ett gäng inkomstförsäkringar som är tillgängliga för dig så är det dags att bestämma dig för vilken försäkring du ska teckna. Om det är svårt att bestämma vilken som är bäst så kan man ta hänsyn till ersättningstiden och månadsavgiften för varje försäkring. Ersättningstiden anger den tidsperiod för vilken försäkringsbolaget kommer att betala ut ersättning till dig. Alla inkomstförsäkringar har en maxtid på 300 dagar, men det finns de som har en kortare ersättningstid av olika anledningar. Det är värt att ha koll på. Om man väljer en inkomstförsäkring vars ersättningstid är kortare än de 300 dagarna så brukar man kunna köpa till en tilläggsförsäkring för att förlänga ersättningstiden. När det kommer till månadsavgiften så kan den också skilja sig åt mellan olika inkomstförsäkringar. En del försäkringsbolag har nämligen en fast avgift för alla kunder medan andra baserar avgiften på varje försäkringstagares inkomst. Vilket alternativ som passar bäst är upp dig till.