Välj en sida

Varje bolån kommer med en ränta som ska betalas till banken för att man får låna pengar till bostaden. Räntan är en viss procent av lånebeloppet och betalas vanligtvis varje månad tillsammans med övriga avgifter. Räntan för bolån kan förändras från dag till dag och det är viktigt att följa räntan innan en eventuell förhandling med en eller flera banker för att få den lägsta möjliga räntan på ett bolån. I nuläget så ökar konkurrensen mellan bankerna och långivarna och därmed pressas räntorna för bolån ned en hel del. Därför är det viktigt att förstå att man som låntagare har en bra position att pruta.

Förhandla med bankerna

Det går nästan alltid att förhandla om ränta för bolån, bland annat ifall man vill ha rörlig eller bunden ränta. Man kan även få räntan bunden en viss tid för att sedan gå över till rörlig. Eller ha en bunden ränta direkt i upp till 10 år. En del av lånet kan komma att vara topplån och en annan del bottenlån. Detta kan man även förhandla om då räntan alltid är högre på bottenlånet än topplånet. Det är viktigt att i alla fall försöka pruta med bankerna eller bolåneinstitut, det kan finnas mycket pengar att spara.

Kontantinsats och ränteavdrag

När man köper en bostad så måste man själv betala 15% av bostaden för att få ett bolån. Bankerna betalar alltså ut som mest 85% av hela priset. Räntan på själva lånet kan sedan även bero på hur stor kontantinsats man själv har lagt. Som regel så är det lägre ränta ju större kontantinsats. En del av räntan man betalar för sitt bolån kan man dra av i deklarationen och därmed få tillbaka. Av allt under 100,000 kronor får man dra av 30% på och allt över 100,000 kronor får man dra av 21%. Man betalar alltså hela räntekostnaden, men får tillbaka en del i skattejämkningen.