Välj en sida

Allt fler provar på att anlita hemstädning och andra hushållsnära tjänster. Det är bekvämt, relativt billigt och det är en välkommen extrahjälp för att få vardagen att gå ihop. Det är inte längre en lyx som är några få förunnat på Östermalm eller i Danderyd. Nu för tiden har i princip vem som helst har råd att anlita hemstädning i Stockholm, eller var som helst i Sverige för den delen.

Under senare år har en rad subventioner och avdrag resulterat i en större efterfrågan. Effekten har varit signifikant och man kan se hur allt fler städföretag finner plats. Ett ökat kundunderlag har bidragit till att hela branschen mognat snabbt och utbudet hemstädning i Stockholm har anpassats för nya behov.

RUT-avdraget gör hemstädning möjligt

Tack vare RUT-avdraget som trädde i kraft 2007 har det blivit billigare att använda sig av hemstädning. Det var 2003 som två centerpartister föreslog RUT-avdraget genom en motion. Knappt fyra år senare röstade Sveriges riksdag igenom förslaget. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Genom ett senare tillägg blev det även möjligt att köpa vissa reparationer av hushållsapparater med hjälp av RUT. Tack vare RUT-avdraget kan man dra av upp till 50 procent av arbetskostnaden. Många som tidigare anlitat hemstädning svart väljer nu istället att anlita en städfirma. Dessutom har många fler råd att använda sig av hemstädning tack vare RUT.

Hemstädning blir någonting vanligare

Tidigare ansågs det lite fult att anlita hemstädning i Sverige. ”Varför ska någon annan ta hand om din smuts?” var ett argument som kunde höras i vissa läger. Resonemanget byggde på att det skulle vara mindre fint att städa än att till exempel jobba i fabrik. Dessa värderingar känns allt mer förlegade. Idag anlitar allt fler hemstädning i Stockholm och i Sverige. När det är möjligt för vilken medelklassfamilj som helst att använda sig av hemstädning biter inte riktigt argumentet något vidare.

Använd din tid till vad du vill

Dygnet har bara 24 timmar. De flesta tycker nog att det känns som alldeles för lite för allt vad man vill hinna med. Jobbet tar cirka åtta timmar per dag och sedan sägs det att man bör sova minst 7-8 timmar. Om man lägger på transporttid, inköp, olika ärenden på stan, hämtning och lämning på dagis, matlagning med mera blir det inte många timmar kvar till övrigt. Varje timme som kan sparas är värdefull. Vem vill inte få lite extra tid att träna, umgås med familjen eller bara koppla av? Genom att använda hushållsnära tjänster får man loss tid till annat. Oavsett om man vill använda den extra tiden till avkoppling eller jobb känns det garanterat som en god investering.