Välj en sida

Vad är viktigast att tänka på inför att ett företagslån ska tecknas? Är det räntan, flexibel återbetalning eller att välja rätt kreditform? Det är frågor som https://a5.nu/ besvarar i en guide kring att välja rätt lån. Det finns mängder av banker och långivare som är villiga att låna ut pengar till Sveriges företagare. De flesta anser att just deras lån/kredit är bäst och hjälper sällan företagaren att se på olika alternativ på finansmarknaden. Många får helt enkelt söka efter oberoende information på nätet för att därigenom bilda sig en egen bild över vad som är bäst.

Välj rätt – enligt A5

Punkter att se över inför att ett lån tecknas är, enligt A5.nu, följande:

  • Vad är orsaken till att lånet tecknas?
    Det är mycket viktigt att ett företag är helt införstådd med varför ett lån önskas tecknas. Är det problem med kassaflödet kanske en kontokredit eller factoring passar bättre. Tecknas lånet för att täcka löpande utgifter är det även risk att lånet bara förvärrar situationen. Bästa situationen för ett lån är om stora lager eller investeringar sker.
  • Hur ska företaget klara av återbetalning?
    Har företaget de ekonomiska resurserna som krävs för att kunna återbetala lånet i tid? Hur stor månadskostnad kommer lånet att ha och hur påverkar det företagets resterande verksamhet? En bra situation är om lånet används för att kunna expandera verksamheten vilket därmed innebär att ökade intäkter väntar.
  • Hur mycket ska lånas?
    Det kan låta självklart att bara låna så stor summa som behövs – men det finns ibland en fördel att teckna ett större lån. Generellt ges sämre villkor på lägre lånesummor. Det är alltså ofta sämre för ett företag att ha två lån eller krediter på 50 000 kr styck istället för ett enda lån på 100 000 kr. Detta är även något som presenteras på A5.nu med uträkningar. Om nu företaget behöver ytterligare kapital kanske summan ska vara så stor att även mindre skulder kan lösas.
  • Vad kostar det?
    Som A5.nu visar är det betydligt enklare att jämföra privatlån än företagslån. Det beror på att konsumenter i Sverige har ett betydligt större skyddsnät (konsumentskydd) än företag. Exempelvis omfattas inte företagslån av samma lagstiftning som konsumtionslån. Det är alltså extra viktigt att läsa det finstilta och räkna på vad lånet egentligen kostar.