Välj en sida

Begreppet kreditlån är ett begrepp som är ganska svårt att definiera. Olika kreditgivare använder sig därför av olika definitioner av begreppet. Ett kreditlån är en slags kontokredit, där du ges en kredit av kreditgivaren. Krediten är en summa pengar som du kan låna, men du behöver inte låna hela beloppet utan kan själv välja hur stor del av den givna krediten du vill utnyttja. Ett kreditlån ligger ofta på mellan 5 000 och 20 000 kronor, även om denna siffra kan variera mellan olika aktörer på marknaden.

Du kanske vid något tillfälle har fått frågan om du vill handla på konto eller kredit av kassören eller kassörskan i en butik? När du väljer konto debiteras du omedelbart för de produkter eller tjänster du köper, medan du genom att välja kredit istället får en faktura hemskickad mot slutet av månaden. Du behöver därför inte ha täckning för inköpet vid köptillfället om du handlar på kredit, utan kan betala i lugn och ro vid ett senare tillfälle.

Så fungerar ett kreditlån

Tidigare var det vanligare att man handlade på krita (kredit), vilket på många sätt var motsvarigheten till dagens kreditlån. Detta kunde ske i till exempel den lokala matbutiken eller på pizzerian. En fördel med denna metod var att man inte behövde bära omkring på kontanter, utan istället kunde skriva upp det man handlade. I slutet av månaden betalade man sedan för alla köp man hade gjort under månadens gång. Idag är det mindre vanligt att man handlar på krita, men desto vanligare att man tar kreditlån.

När du tar ett kreditlån betalar du i slutändan tillbaka den summa pengar du lånat, samt ränta på det lånade beloppet. Räntan är en avgift som kreditgivaren tar för att bevilja dig lånet. Den kan vara antingen fast, vilket ger en lika stor utgiftspost varje månad, eller rörligt och följa marknadsräntan.

Du behöver generellt sett ha en fast månatlig inkomst och vara minst 18 år för att beviljas ett kreditlån. Anledningen till detta är att banken behöver någon slags garanti för att du har möjlighet att betala tillbaka de pengar du lånar. Detta säkerställs ofta genom att en kreditupplysning tas, varpå kreditgivaren beslutar om du ska beviljas lånet eller ej.