Välj en sida

När du beslutat dig för att satsa på kommersiella fastigheter är det då dags att bestämma dig för vilken typ av näringsfastighet som du vill investera i. Som tidigare nämnts är det alltid bäst att börja med en industri som du har stor kännedom om. Ytterligare något som avgör är var du befinner dig. Är du bosatt mitt i Storstockholm och vill satsa på kommersiella fastigheter där har du ett brett urval av möjliga fastighetstyper. På en landsort i Norrland är det urvalet betydligt mer begränsat. Där kan det till exempel vara vettigare att investera i lokaler för sågverk än i kontorslokaler.

Industrilokaler

Dessa lokaler är lämpliga för de flesta former av tillverkning. För förstagångsinvesteraren kan en mindre industrilada vara en god idé, särskilt om man är välbekant med de lokala företagen som bedriver produktion i mindre skala. Siktar man in sig på större eller tyngre industrier passar en lokal belägen i ett industriområde. Dessa har för det mesta den utrustning man behöver. En industrilokal belägen i ett bostadsområde är istället lämpligare för sådana verksamheter som snickerier eller bilverkstäder. Mindre hantverkslokaler är framförallt lämpliga att investera i om du befinner dig i ett område som är välkänt för sitt hantverk, som till exempel Glasriket i Småland.

Kontorslokaler

Här finns alla storlekar att investera i, från små källarutrymmen som rymmer ett enstaka kontor till större komplex där ett flertal olika företag kan få plats. Betänk alltså vilken marknad du vill rikta in dig på. Ibland kan större kontorslokaler marknadsföras till mindre företag eller egenföretagare som är beredda att dela på hyreskostnaderna genom att dela på ett utrymme. Detta kan många gånger sprida riskerna i och med att du inte satsar på ett jätteutrymme med endast en hyresgäst, som ofta är fallet då större kontorsutrymmen hyrs av ett enda företag.

Butiks- och restauranglokaler

Du kan också välja att investera i butiks- och restauranglokaler. Här är läget väldigt viktigt att tänka på. En butik eller restaurang belägen mitt ute i ingenstans kommer förmodligen att få problem med att gå runt ekonomiskt. En sådan lokal blir alltså inte heller lönsam för hyresvärden. Undantaget kan vara en typ av restaurang som är så bra att folk gärna åker längre för att komma dit. Samarbetar du med en kock med flera Michelin-stjärnor kan det trots allt vara en idé, men innebär fortfarande en risk. Centralt belägna lokaler med fräscha utrymmen är alltså vad man ska leta efter här.

Hotell

Att köpa ett hotell innebär en väldigt speciell investering och vill man göra en framgångsrik sådan är det nödvändigt att ha mycket bra koll på hotellbranschen. Därför rekommenderas hobbyinvesteraren med ett intresse av hotell att i första hand investera genom att köpa aktier i en hotellkedja. Den som köper ett hotell är nämligen inte bara hyresvärd utan även i praktiken VD. Därför är en satsning på hotell mer som att köpa ett företag än att investera i fastigheter. Det kan vara en både lönsam men också riskfylld bransch där saker händer snabbt.