Välj en sida

Behöver du låna pengar? Ska du till exempel köpa en ny bil eller kanske ut och resa? Det finns möjlighet att låna pengar snabbt och enkelt med fördelaktiga låga räntor. Även du som har betalningsmärkningar kan göra det. Det finns möjligheter via banken och privata låneföretag.

Vad händer när jag tar ett lån

Att låna pengar betyder att man gör ett avtal med exempel en bank eller ett låneföretag. Avtalet går ut på att du lånar en summa pengar som du sedan måste betala tillbaka. För att få låna pengar av en bank måste de kunna se att du kan betala tillbaka lånet och räntor. Därför måste du bevisa att du har återbetalningsförmåga. Om man tar lån av banker kan de också kräva an säkerhet för lånet. Om du exempelvis ska låna pengar för att köpa ett hus så vill banken ha säkerhet i form av huset. Om du inte betalar tillbaka lånet i tid så kan banken välja att sälja huset. Ibland kan också banker kräva att en person går i borgen eller står som medlånetagare. Det betyder att personen får betala dina skulder om inte du kan. Ett lån är inte gratis. Det består av kostnader så som räntor och avgifter som du ska betala utöver de lånade pengarna. För att låna pengar av en bank behöver du vara över 18 år och ha en regelbunden inkomst och helst inga tidigare betalningsanmärkningar. Om du lånar av ett låneföretag kan de vara mer flexibla.

Hur lånar jag pengar?

Det finns möjlighet att låna pengar av banker. Dock kan det ta längre tid och de kan vara hårdare men din ekonomiska situation och bakgrund. Genom att ansöka om lån med låneföretag kan processen vara enklare men räntorna kan vara högre och strängare. Via banken eller låneföretag kommer de besluta om du får ett lån genom att göra en ekonomisk studie av dig.

När jag lånar pengar

Du ska aldrig låna mer pengar än du behöver. Det är också viktigt att komma ihåg att du måste kunna betala din ränta och amortering även om du blir sjuk eller arbetslös. Om du missköter dig och inte betalar kan det få en mängd negativa konsekvenser. Dessa gör att det blir svårt eller till och med omöjligt i framtiden att låna pengar igen. Du kan också få svårigheter med andra avtal så som mobilabonnemang, hyresrättsavtal etc. Om du helt åter blir att betala en betalning kan du få problem med kronofogden och ditt ekonomiska liv blir mycket begränsad i framtiden.