Välj en sida

Att välja rätt kreditkort är inte helt lätt. Detta inte minst eftersom det finns över 70 olika kort att välja mellan. Vilket av alla dessa ska man välja? I den här texten berättar vi mer om vad du ska tänka på när du väljer och jämför kreditkort.

Utgifter med kreditkort

En del personer tecknar kreditkort främst för att skapa så flexibla betalningslösningar som möjligt. Alla kort erbjuder kortägaren att skjuta upp betalningen av fakturan genom att bara betala en del av skulden. I detta fall uppstår räntekostnad för det belopp som inte betalas. Men det finns även kort med flera flexibla återbetalningssätt. Det kan vara räntefri delbetalning vid köp över en viss summa eller att räkningar kan betalas med kreditkortet.

En del kort är helt fria från avgifter. Det finns kort som varken har årsavgift, uttagsavgift eller valutapåslag vid köp i utlandet. Det är självklart en stor fördel för de som vill göra flera kontantuttag med kortet alternativ ha ett kreditkort med sig på resan. Och även om kortet kanske inte är avgiftsfritt så är avgifter definitivt något du borde jämföra när du väljer kreditkort. Tänk på dina behov när du tittar på avgifterna! En annan utgift vid kreditkort är räntan. Ett stort antal kort har en ränta kring 15% men så finns det några som sticker ut ur mängden med en ränta ner till 4-6%. Det skapar en stor skillnad i räntekostnad för de som ofta vill skjuta fram betalningen av kreditkortsskulden.

Inkomster en viktig grund

Du kan även spara, bland annat genom rabatter. I stort sett alla kreditkort ger rabatter. Däremot skiljer det extremt mycket hur stora rabatter som ges och hos hur många samarbetspartners. Det finns kort som ger mycket rabatt och andra som ger lite. Till exempel finns kort som varje månad ger 5-25% rabatt inom en specifik bransch. I december ges exempelvis 10% på inköp hos leksaksbutiker. För småbarnsfamiljer finns det alltså stora summor att spara bara på att använda ett sådant här kort i december. Det finns även bonusar att hämta. Generellt har bonusprogrammet försämrats något sedan början av 2016. Då valde en rad bolag att sänka bonusen på sina kort. Detta efter ett EU-beslut som reglerade den kostnad som kortföretagen får ta ut från butikerna där korten används. Men det finns fortfarande kort som ger mycket fördelaktiga bonusar. Kort kan ge 1% i bonus på alla inköp. Hos flera kort går det att få ännu högre bonus men som då enbart gäller inom en viss butikskedja.