Välj en sida

Du kanske, som de flesta, har funderat på om ditt val av sparande är det bästa. Det finns många olika typer av sparande och alla har de sina fördelar och nackdelar. Antingen du är en aktiv eller inte så aktiv sparare så finns det alltid något som passar alla.

Man kan säga att olika former av sparande passar bra vid olika tillfällen i livet. När man ska välja en sparandeform bör man fundera över varför man vill spara pengar och hur länge man planerar att ha sitt sparande.

Aktier och Fonder

Är ditt mål att spara på lång eller medellång sikt och är beredd att ta en risk med pengarna och istället ha chans till en högre avkastning så kan sparande i fonder eller aktier rekommenderas. Om man vill göra det enklare för sig så finns det speciella fondpaket som man kan spara i. Fördelen med fonder är att man sprider riskerna eftersom pengarna placeras i olika bolag istället för en enskild aktie.

Vill man däremot lägga ner lite mer tid och tycker att det är kul med aktier så har man chans på en riktigt god avkastning om satsar på den sparformen.

När man sparar i fonder och aktier bör man ta i beaktande att det alltid tillkommer avgifter vid sälj, köp och dels för förvaltning av pengarna. Tänk på att alltid att välja fonder och aktier med låga avgifter.

Månadsspara

Att månadsspara innebär helt enkelt att man lägger undan en summa pengar per månad. Alltså ett regelbundet och återkommande sparande. Man kan variera månad för månad hur mycket man vill och kan lägga på sitt sparande, men oftast handlar det om en bestämd summa som man varje månad använder till sparande.

Summan som även kan dras automatiskt genom autogiro kan sättas in i aktiefonder, räntefonder eller i ett enskilt pensionssparande. Helt enligt vad behovet av ditt sparande är.

Spara på bankkonto

Om du väljer att spara pengar mer traditionellt på ett bankkonto är det bra att vara medveten om att det knappt ger någon ränta i dagsläget. Dock är detta ett bra alternativ för den som snabbt vill kunna få tillgång till sina pengar. Det finns också konton som har en något högre ränta än det vanliga bankkontot.

Till sist är det ett tips att prata att med din bank så att du får bästa alternativet just för dig och ditt behov när det gäller sparande.